Өзің жаса

Банкаларды қалай зарарсыздандыру керек: 6 қарапайым және дәлелденген әдістер

Пеш, микротолқынды пеш, баяу пеш, кастрюль немесе шәйнек болсын барлығы жұмысты бірдей  жақсы атқара алады.

Банкаларды микроорганизмдерден тазарту үшін зарарсыздандыру қажет. Егер бұл жасалмаса,  үйдегі дайындамалар ашып, банканың қақпақтары ұшатын болады.

Зарарсыздандыру үшін қақпақтар мен банкаларды қалай дайындау керек

Банкаларда ұсақ сынықтардың, жарықтардың немесе тоттың жоқтығын тексеріңіз. Консервация жасау үшін зақымдалмаған банкалар жарамды. Қақпақтары тегіс, сызаттар мен тот баспауы керек.

Банкалар мен қақпақтарды таза жөкемен жақсылап жуыңыз. Мұны сода, қыша ұнтағы, кір сабын немесе табиғи жуғыш затпен жасаған дұрыс.

Жуу үшін кез келген дүкеннің сөрелерінен табуға болатын қарапайым жуғыш заттарды пайдалану ұсынылмайды. Көбінесе олардың құрамында сумен нашар тазаланатын химиялық қоспалар бар.

1. Банкаларды кастрюльдің үстінде бумен зарарсыздандыру әдісі

Кастрюльді шамамен жартысына дейін сумен толтырып, қайнатыңыз. Қақпақтарды кастрюльге қойып, үстіне дуршлаг, елеуіш немесе торды қойыңыз. Құрғақ банкаларды үстіне төңкеріп қойыңыз.

Арнайы стерилизаторды қолдануға болады. Бұл құрылғы банкалар салынған бір немесе бірнеше саңылаулары бар жалпақ қақпаққа ұқсайды.

Кішкентай банкалар будың үстінде шамамен 6-8 минут, 1-2 литрлік банкалар – 10-15 минут, ал 3 литр және одан да көп ыдыстар – 20-25 минут тұруы керек.

Банкалардың ішкі қабырғаларында судың үлкен тамшылары пайда болған кезде зарарсыздандыруды аяқтауға болады.

Банкаларды алып, таза, құрғақ сүлгіге төңкеріп қойыңыз. Қақпақтарды мұқият алып тастау керек, сонымен қатар ішін төмен қаратып сүлгіге ауыстыру керек.

Консервілеу алдында банкалар мен қақпақтар толығымен құрғақ болуы керек.

2. Пеште банкаларды қалай зарарсыздандыру керек

Банкаларды противеньге немесе салқын пешке торға салыңыз. Оларды қалай орнатсаңыз да – мойнымен жоғары немесе төмен – маңызды емес. Банкаларды жуғаннан кейін бірден пешке қоюға болады.

Бұрандалы қақпақтарды пешке қоюға болады. Резеңке таспалы қақпақтарды зарарсыздандыруға болмайды, себебі соңғысы еріп кетуі мүмкін. Оларды суда 10-15 минут қайнату керек.

Пешті жауып, температураны 100-110°C-қа қойыңыз. Банкаларды шамамен 20 минут ішінде ұстаңыз. Зарарсыздандыру уақыты олардың көлеміне байланысты емес.

Пешті өшіріп, сәл салқындату үшін банкаларды бірнеше минутқа қалдырыңыз. Оларды құрғақ сүлгімен алыңыз. Ылғал болса, температура айырмашылығына байланысты банкалар жарылуы мүмкін.

3. Шәйнектің үстінде банкаларды зарарсыздандыру әдісі

Кәдімгі шәйнекті шамамен жартысына дейін сумен толтырып, қайнатыңыз. Мүмкін болса, қақпақтарды шәйнекке салыңыз. Егер олар ішке сыймаса, оларды қайнаған суға арналған кастрюльде зарарсыздандырыңыз.

Құрғақ банканы шәйнектің тесігіне төңкеріп қойыңыз.

Егер банка кішкентай болса, оны шәйнектің шүмегіне қоюға болады. Немесе шәйнекке итергішті салып, оған құмыраны іліп қойыңыз.

Банкаларды будың үстінде кастрюль үстіндегі  зарарсыздандыру әдісімен бірдей мөлшерде ұстау керек. Содан кейін оларды таза сүлгімен құрғатыңыз.

4. Баяу пеште немесе қос қазандықта бу ыдыстарын қалай зарарсыздандыру керек

Баяу пешке немесе бумен пісіруге арналған ыдысқа су құйып, оған қақпақтарды салыңыз. Бу қондырмасын орнатып, оған құрғақ банкаларды төңкеріп қойыңыз.

Бумен пісіргішті қосыңыз немесе баяу пеште «Бу» режимін орнатыңыз. Егер банкалар кішкентай болса, құрылғыны қақпақпен жабуға болады, бірақ бұл маңызды рөл атқармайды.

Қайнаған судан кейін банкаларды кастрюльдің немесе шәйнектің үстіндегідей мөлшерде зарарсыздандыру керек. Банкалар мен қақпақтарды таза, құрғақ сүлгіге қойып, олар толығымен құрғағанша күтіңіз.

5. Микротолқынды пеште банкаларды қалай зарарсыздандыру керек

Банкаларға 1,5-2 см су құйып, микротолқынды пешке салыңыз. Максималды қуатты таңдап, таймерді 3-5 минутқа қосыңыз.

Су қайнауы керек, ал банкалардың ішкі жағы үлкен тамшылармен жабылуы керек. Суды төгіп тастаңыз, банкаларды таза, құрғақ сүлгіге төңкеріп қойып, құрғатыңыз.

Қақпақтарды микротолқынды пеште зарарсыздандыруға болмайды.

Оларды 10-15 минут қайнаған суда ұстау керек.

6. Банкаларды қайнаған суда қалай зарарсыздандыру керек

Банкалардың мойнын жоғары қаратып үлкен кастрюльге салыңыз. Қақпақтарды бір-біріне жақын орналастырыңыз. Кастрюль мен банкаларға мойындарын жабатындай етіп суық су құйыңыз.

Егер банкалар табаға сәйкес келмесе, оларды орналастыруға болмайды, бірақ көлденең орналасады.

Суды қайнатыңыз және банкаларды 15-20 минут бойы зарарсыздандырыңыз. Содан кейін оларды толығымен кептіру үшін таза сүлгіге аударыңыз.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *